L’ORIGEN DELS FALCONS

Compartir:

L’any 1932, una expedició catalana va viatjar a Praga. Eren membres de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (FJCC) que havien organitzat, feia pocs mesos, la primera colla de falcons catalans. A Praga, van assistir a una gran trobada de Sòkols (en txec, falcons), que es van convertir en el seu model.

Miroslav Tyrš havia fundat els Sòkols l’any 1862, quan Txèquia formava part de l’Imperi Àustro-Hongarès. Aquesta associació esportiva tenia per ojectiu preparar la joventut txeca i enfortir el seu nacionalisme. Durant la Primera Guerra Mundial, el líder txec Tomáš Masaryk va donar la consigna als soldats txecs de rendir-se a l’enemic, per a fundar un exèrcit txec que lluités contra l’Imperi d’Àustria-Hongria i els seus aliats. Al final de la Guerra, Txecoslovàquia va ser considerada una potència vencedora i fou premiada amb la independència.

Les grans trobades de Sòkols es celebren a Praga una vegada cada sis anys. Aquest any, hi assistirà un representant de Portalcasteller amb l’objectiu d’investigar el naixement dels falcons. Tractarem d’esbrinar quina part està inspirada en els Sòkols, quina part prové dels castells i quins elements són fruit de la imaginació dels seus creadors. Per això, volem saber: Què són els Sòkols avui en dia? Què eren l’any 1932? Què va veure l’expedició de la FJCC?

Un dels catalans que va viatjar a Praga l’any 1932, Amadeu Serch, es lamentava de dos problemes que van tenir: la dificultat d’entendre el txec i el veto de l’embaixador espanyol a que la delegació catalana desfilés pel centre de Praga amb la nostra senyera, com els altres grups participants. Nosaltres esperem superar la barrera idiomàtica gràcies a l’anglès, a la tecnologia i a l’amistat. L’altre objectiu, la desfilada dels catalans amb la nostra senyera, esperem que es faci realitat d’aquí pocs anys.

Els resultats d’aquest viatge es publicaran, tan aviat com sigui possible, a Portalcasteller.

Compartir: